KEGUNAAN LINUX

a) Stesyen Kerja

LINUX merupakan Sistem Pengoperasian yang mempunyai banyak kegunaan dan fleksibel . LINUX digunakan oleh pelajar sains komputer , ahli perniagaan, individu, dan kerajaan untuk menjimatkan kos, meningkatkan prestasi serta menyelesaikan masalah yang rumit.

Kita boleh menggunakan LINUX dengan pelbagai cara sama ada sebagai stesyen kerja, sistem pelayan (server) , gateway internet-menggunakan rangkaian untuk menyambungkan ke internet, firewall-untuk keselamatan organisasi ataupun sebagai superkomputer.

b) Pengaturcaraan

Oleh kerana LINUX sangat berkuasa LINUX boleh menjalankan banyak program dalam satu masa, boleh mengendalikan ramai pengguna dalam satu masa dan menggunakan kualiti grafik yang sangat tinggi. LINUX dapat mengendalikan jumlah data dan program yang besar tanpa masalah . Sebagai contoh apabila LINUX dipasang ada pemproses Digital Alpha 64bit LINUX ia dapat mengendalikan data sebanyak 1 terabait (1000 juta bait ) . LINUX menggunakan sistem tetingkap yang canggih dipanggil X Window System (juga dikenali sebagai X-Window, X11 atau X) serta mampu berkongsi fail dengan kebanyakan sistem UNIX, WINDOWS,OS/2, dan sistem pengoperasian yang lain.

Biasanya pakej standard LINUX akan di datangkan dengan beberapa program berikut

 1. Compiler- C,C++,PERL,C SHELL,TCSH,ASH,ZSH,PDKSK,TCL/TK,PYTHON,JAVA
 2. Editor pengkalan data
 3. Program percuma – email,editor emej(gimp), gambarajah litar, format teks dsb
 4. Editor html
 5. Program persembahan(presentation)
 6. Lembaran kerja
 7. TCP/IP
 8. Pelayar web
 9. Pemproses perkataan

c) Berkongsi fail dan pencetak

Oleh kerana kemampuan untuk menjalankan pelbagai tugas dalam satu masa, mempunyai memori maya serta mempunayi sistem fail yang berkuasa LINUX baik untuk dijadikan pelayan bagi perkongsian fail dan pencetak serta mudah berintegrasi dengan WINDOWS. Perisian yang dipanggil SAMBA membenarkan sistem WINDOWS berkomunikasi dengan LINUX untuk berkongsi fail ataupun pencetak. Appletalk pula membenarkan komputer MAC menggunakan LINUX sebagai pelayan fail dan pencetak. LINUX juga boleh berkongsi fail dengan sistem UNIX kerana mempunyai banyak persamaan.

Dengan menggunakan LINUX sebagai pelayan kita boleh menjimatkan kos Sistem Pengoperasian dan program yang digunakan dalah sistem ini adalah percuma dan mudah didapati.

d) Menggunakan Internet/Intranet

Kemampuan LINUX tidak terhad tetapi mampu untuk menyokong aplikasi rangkaian dan Internet. Server Web Apache misalnya merupakan sistem pelayan yang berasaskan LINUX yang paling berkuasa dan popular didunia kerana menawarkan ciri – ciri keselamatan yang terbaik malahan pula ianya adalah percuma. Kebanyakan aplikasi Internet dan Intranet yang disokong oleh Sistem Pengoperasian ini adalah :-

 • firewall – untuk tujuan keselamatan bagi mengelakkan orang yang tidak diingini memasuki sistem
 • ftp – protokol pemindahan fail yang membenarkan pertukaran fail dan perisian
 • elnet – membenarkan penggunaa login kedalam sistem secara remote
 • webserver – Apache dijadikan pelayan web
 • Samba dan NFS – berkongsi fail dalam rangkaian komputer
Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s


%d blogger menyukai ini: